Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ)diataraxi elleimmatikis prosoxis

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και πως μας επηρεάζει.

Δυσκολεύεστε να επικεντρωθείτε όταν χρειάζεστε να ολοκληρώσετε κάτι σημαντικό; Αναβάλετε συνεχώς τα πράγματα που έχετε να κάνετε και τα βρίσκετε μπροστά σας μόνο όταν το θέμα έχει φτάσει στο απροχώρητο; Βαριέστε εύκολα, και τείνετε να ασχολείστε με υψηλού κινδύνου δραστηριότητες χωρίς να ξέρετε τον λόγο; Έχετε μια αόριστη αίσθηση ότι «κάτι» είναι λάθος με σας, και ότι κάποια εσωτερική παρόρμηση σας κρατά πίσω και δεν μπορείτε να ζήσετε την ζωή σας με τις πραγματικές δυνατότητές σας; Έχετε συνηθίσει σε ένα χαοτικό τρόπο ζωής και αισθάνεστε χρονίως συγκλονισμένοι; Έχετε ποτέ διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ) ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) στην παιδική σας ηλικία και αναρωτιέστε αν συνεχίζουν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και ως ενήλικας;

Που οφείλεται η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα / παρορμητικότητα (ΔΕΠΥ) αντιπροσωπεύει νευρολογικές παθήσεις που προκύπτουν από απομειώσεις στην εκτελεστική λειτουργία. Προβλήματα με τη μνήμη σας, το σχεδιασμό, τον συναισθηματικό έλεγχο και τον έλεγχο των ενεργειών σας είναι από τα πιο κοινά που βιώνουν οι άνθρωποι που το έχουν. Η έρευνα δείχνει ότι οι μετωπιαίοι λοβοί, κερκοφόρος πυρήνας, τα βασικά γάγγλια, στην παρεγκεφαλίδα όλοι παίζουν ένα ρόλο σε αυτά τα συμπτώματα. Αυτή η διαταραχή επηρεάζει περίπου το 6,2% των ανθρώπων, και είναι σε μεγάλο βαθμό γενετική δυσλειτουργία, με ένα ποσοστό κληρονομικότητας στο 25% μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

Πως αντιμετωπίζεται η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Ειδικεύομαι στη διάγνωση και θεραπεία σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα / παρορμητικότητα. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου δεν είχαν αρχικά καμία ιδέα που μπορεί να είχαν μια νευρολογική πάθηση. Σύμφωνα με την εσφαλμένη αντίληψη ότι ήταν ακριβώς χρόνια κατάθλιψη ή άγχος, ή το γεγονός που οι άνθρωποι αυτοί για οποιονδήποτε λόγο δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν τις πράξεις τους. Είχαν επισκεφθεί τουλάχιστον έναν άλλο θεραπευτή στο παρελθόν με πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα. Η αύξηση στην διορατικότητα για τον εαυτό μας, που είναι χαρακτηριστικό της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας,  δεν βελτιώνει με την αναζήτηση εστιασμένων προβλημάτων ή παραμένοντας με ενδιαφέρον σε πράγματα. Χωρίς συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάση στις δεξιότητες, οι πιθανότητες είναι ότι εσείς δεν θα είστε σε θέση να μετατρέψετε τον εαυτό σας στο άτομο που θα ήταν γραφτό να είστε!

Συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής σε παιδιά

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που αναφέρονται ως συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και μας επηρεάζουν σε μικρό η μεγάλο βαθμό στη καθημερινότητά μας. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες είναι:

  • Χρόνια αφηρημάδα εκτός εάν ενδιαφέρεστε πολύ για κάτι.
  • Χρόνια αναβλητικότητα.
  • Αναποφασιστικότητα και δυσκολία να θυμάστε και να οργανώνετε τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για μια εργασία.
  • Κακή διαχείριση του χρόνου και χάσιμο της αίσθησης του χρόνου.
  • Αποφεύγετε καθήκοντα ή θέσεις εργασίας που απαιτούν διαρκή προσοχή.
  • Δυσκολία στην έναρξη εργασιών ή και πολλαπλών εργασιών.
  • Δυσκολία στην εκτέλεση και παρακολούθηση λειτουργιών / εργασιών.
  • Δυσκολία στο να κάνετε διάφορες δουλειές ταυτόχρονα.
  • Δυσκολία μετατοπίζοντας την προσοχή σας από το ένα έργο στο άλλο.
  • Τάση να διακόπτετε δικές σας ή άλλες συνομιλίες / συζητήσεις.
  • Δυσκολία ακόμη και να μένετε ακίνητος ή έχετε συχνά αισθήματα ανησυχίας
  • Τάση να επιλέγετε υψηλής ενεργητικότητας και συχνά επικίνδυνα καθήκοντα.
  • Αναζητάτε συνεχώς κάποια δραστηριότητα.
  • Έχετε συχνά συναισθήματα πλήξης
  • Είστε αυτοκαταστροφικός
  • Δυσανεξία στην απογοήτευση, ερεθίζεστε πολύ εύκολα
  • Είστε παρορμητικός, παίρνετε αποφάσεις στο λεπτό και έχετε ανεύθυνη συμπεριφορά

Αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.

Μαζί θα εξετάσουμε πως συγκεκριμένα η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ) ή η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) μπορεί να επηρεάζει εσάς ή τα παιδιά σας, και θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της με ένα συνδυασμό αποδεδειγμένων στρατηγικών γνωστικής αντιμετώπισης. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει σχεδόν πάντα την ανάπτυξη ενός συστήματος για την διαχείριση του χρόνου καθώς και τη διαχείριση των εργασιών / καθηκόντων σας. Για να επιταχύνουμε την πρόοδό σας, θα έχετε συχνά κάποιο είδος εργασίας που θα πρέπει να ολοκληρώσετε μεταξύ των συνεδριών μας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, μπορούμε επίσης να συζητήσουμε πιθανές συμπληρωματικές θεραπείες σε ενήλικες, όπως η χρήση συμπληρωμάτων και βοτάνων με φυσικές ουσίες που έχουν επίσης ισχυρές επιπτώσεις στην μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής. Ταυτόχρονα, πιστεύω πως μπορούμε να περιορίσουμε τις επιδράσεις που έχει η διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής στη ψυχοσωματική μας διάσταση και με αυτό τον τρόπο να το περιορίσουμε χρησιμοποιώντας διάφορες φυσικές ηρεμιστικές ουσίες που ήδη βρίσκονται εκ φύσης στον εγκέφαλο απλά στην περίπτωσή μας είναι σε μικρότερο ποσοστό και ειδικά σχεδιασμένα για να βελτιώσουν την προσοχή σας και ταυτόχρονα να μειώσουν την παρορμητικότητα σας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ασθενή και δεν μπορεί να εφραμοστεί σε όλους.

Μην αφήνετε πια την διάσπαση ελλειμματικής προσοχής να επειρεάζει την ζωή σας ή την ζωή των παιδιών σας. Βάλτε πίσω τέτοιου είδους προβλήματα και μπείτε στο δρόμο της ανάπτυξης του εαυτού σας. Επικοινωνήστε μαζί μου γιατί μαζί μπορούμε να νικήσουμε την διάσπαση ελλειμματικής προσοχής!

Επικοινωνία

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

ή

Γράψτε μου...

Τι γράψανε για μένα...

Ώρες Γραφείου

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 πμ - 09:00 μμ

Σάββατο

09:00 πμ - 02:00 μμ

Τηλέφωνα:

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

Διεύθυνση:

Τριών Ιεραρχών 16

56224, Θεσσαλονίκη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Κάθε άτομο που βρίσκεται σε συνεδρίες με κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας θα πρέπει να είναι ενήλικας, να έχει δηλαδή συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί ή κάποιος έφηβος θα ήθελε να ξεκινήσει συνεδρίες μαζί μου θα πρέπει ο γονέας ή κηδεμόνας του να παραχωρήσει υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας ότι είναι ενήμερος και επιτρέπει στον ανήλικο γιο ή κόρη του να βρίσκεται σε συνεδρίες με ψυχολόγο είτε αυτές οι συνεδρίες γίνονται στο γραφείο μου είτε είναι συνεδρίες online.

Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online
Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online