Μαθησιακές δυσκολίες και μαθησιακές διαταραχέςΜαθησιακές δυσκολίες θεραπεία ψυχολόγος Θεσσαλονίκη Ευγενία Κυρέζη

Τύποι των μαθησιακών διαταραχών και τα ίχνη τους

Μήπως το παιδί σας έχει προβλήματα μάθησης στο σχολείο; Μήπως φοβάται να διαβάζει φωναχτά, γράφοντας μια εργασία, ή να λύσει ένα πρόβλημα στα μαθηματικά; Κάθε παιδί έχει πρόβλημα λίγο ή πολύ κάποια εργασία από καιρό σε καιρό, αν όμως αντιμετωπιζει προβλήματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της μάθησης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μια διαταραχή στην μάθηση. Αν μπορέσετε να καταλάβετε όλα αυτά που αφορούν τις μαθησιακές δυσκολίες, μπορείτε πιο εύκολα να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα πάρει την κατάλληλη βοήθεια για να ξεπεράσει τις προκλήσεις στο σχολείο του και να πετύχει στη ζωή.

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Μαθησιακές δυσκολίες, ή μαθησιακές διαταραχές, είναι ένας γενικός όρος για μια ευρεία ποικιλία προβλημάτων μάθησης. Μια μαθησιακή δυσκολία δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά τη νοημοσύνη ή τα κίνητρα που έχει το παιδί σας. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τεμπέλικα ή χαζά όπως πολλοί από μας θέλουν να τα χαρακτηρίσουν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα είναι ακριβώς τόσο έξυπνα όσο όλα τα άλλα παιδιά. Ο εγκέφαλός τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, απλά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Η διαφορά αυτή επηρεάζει τον τρόπο που λαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του δίνουμε από το περιβάλλον. Με απλά λόγια, τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, βλέπουν, ακούν, και καταλαβαίνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εκμάθηση νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων, καθώς και στο πως θα τις χρησιμοποιήσουν. Οι πιο κοινοί τύποι των μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνουν προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, τη λογική, την προσοχή και την ομιλία.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν, να επιτύχουν;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι το παιδί μας έχει μια μαθησιακή δυσκολία. Οι γονείς ποτέ δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να υποφέρουν. Μπορεί να αναρωτιέστε συνεχώς τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το πρόβλημα μάθησης για το μέλλον του παιδιού σας, ή να ανησυχείτε για το πως το παιδί σας θα πετύχει στο σχολείο. Ίσως είστε από αυτούς που ανησυχούν ότι εστιάζοντας την προσοχή σας στο πρόβλημα μάθησης του παιδιού σας θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως "αργό" ή να καταλήξει σε κάποιο τμήμα ή σχολείο χαμηλότερου κύρους. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι ακριβώς τόσο έξυπνα όσο και όλα τα άλλα και ίσως μερικές φορές και εξυπνότερα. Πρέπει απλά να διδάσκονται με τρόπο που να είναι προσαρμοσμένος στο μοναδικό τρόπο μάθησής τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις μαθησιακές δυσκολίες γενικά, αλλά και για τις μαθησιακές δυσκολίες συγκεκριμένα του παιδιού σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να ανοίξει το δρόμο του για την επιτυχία στο σχολείο αλλά και πιο πέρα. Σε αυτή σας την προσπάθεια ο καλύτερος αρωγός σας μπορεί να είναι ένας ειδικός επιστήμονας ψυχικής υγείας όπως ένας ψυχολόγος.

Συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών.Συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών - ψυχολόγος Θεσσαλονίκη Ευγενία Κυρέζη

Εάν ανησυχείτε, μην περιμένετε.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζεται ειδική βοήθεια, μην καθυστερείτε καθόλου στην αναζήτηση στήριξης. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε και ενεργήσετε τόσο οι πιθανότητες να πετύχετε το καλύτερο για το παιδί σας αυξάνονται έτσι ώστε να μπορέσετε να πετύχετε την πλήρη δυναμική του. Οι μαθησιακές δυσκολίες φαίνονται και είναι πολύ διαφορετικές από το ένα παιδί στο άλλο. Ένα παιδί μπορεί να είναι καλό στην ανάγνωση και την ορθογραφία, ενώ ένα άλλο να αγαπάει τα βιβλία, αλλά να μην μπορεί να καταλάβει τα μαθηματικά. Ακόμα άλλο παιδί μπορεί να έχει δυσκολία στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι ή το να επικοινωνεί μεγαλοφώνως. Τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από παιδί σε παιδί, και όλα χαρακτηρίζονται μαθησιακές δυσκολίες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δεν είναι πάντα εύκολο και απλό να εντοπιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες. Λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και της ποικιλίας των συμπτωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε μετα βεβαιότητα ότι κάποιο παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες, Δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο σύμπτωμα ή προφίλ που μπορείτε να δείτε και έτσι να διαπιστωσετε το πρόβλημα και να είστε σίγουροι γι' αυτό. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι πιο συχνά από ότι άλλα σε διαφορετικές ηλικίες. Αν έχετε επίγνωση του τι είναι μαθησιακές δυσκολίες, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε μια διαταραχή μάθησης νωρίς και να λάβετε γρήγορα μέτρα για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά κοινά σημεία που ίσως θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας για τις μαθησιακές δυσκολίες. Να θυμάστε ότι τα παιδιά που δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν κάποια ή κάποιες από αυτές τις δυσκολίες σε διάφορες χρονικές στιγμές. Δεν θα πρέπει άμεσα να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν δούμε ότι γενικά υπάρχει μια σταθερή ανομοιομορφία στην ικανότητα του παιδιού να κυριαρχήσει σε ορισμένες δεξιότητες.

Συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών στην προσχολική ηλικία:

 • Προβλήματα να προφέρει τις λέξεις.
 • Δυσκολία να βρεί τη σωστή λέξη.
 • Δυσκολία στην ομοιοκαταληξία.
 • Πρόβλημα στο να μάθει το αλφάβητο, τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα, τις ημέρες της εβδομάδας κ.α.
 • Δυσκολία να ακολουθεί κατευθύνσεις ή ρουτίνες μάθησης.
 • Δυσκολία να ελέγχει το μολύβι, το μολύβι και τα ψαλίδι ή τις μπογίες εντός των γραμμών.
 • Δυσκολία με τα κουμπιά, το φερμουάρ, να μάθει να φορέσει τα παπούτσια του ή να ντυθεί.

Συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών στις ηλικίες 5 - 9 ετών:

 • Δυσκολία στην εκμάθηση της σύνδεσης μεταξύ των γραμμάτων και των ήχων.
 • Ανίκανο να συνδυάσει ήχους για να κάνει τις λέξεις.
 • Συγχέει βασικές λέξεις όταν διαβάζει.
 • Κάνει λάθη στη ορθογραφία των λέξεων και κάνει συχνά λάθη στην ανάγνωση.
 • Έχει πρόβλημα στην εκμάθηση βασικών μαθηματικών εννοιών.
 • Δυσκολία στο να κατανοεί το χρόνο και στην κατανόηση αλληλουχιών.
 • Αργεί να μάθει νέες δεξιότητες.

Συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών στις ηλικίες 10 - 13 ετών:

 • Δυσκολία κατανόησης της ανάγνωσης ή δυσκολία σε μαθηματικές ικανότητες.
 • Πρόβλημα με ανοιχτές ερωτήσεις σε τεστ και προβλήματα λέξεων.
 • Αντιπαθεί την ανάγνωση και τη γραφή και αποφεύγει την ανάγνωση μεγαλοφώνως.
 • Γράφει την ίδια λέξη διαφορετικά σε ένα ενιαίο έγγραφο.
 • Δεν έχει οργανωτικές ικανότητες (υπνοδωμάτιο, σπίτι, γραφείο είναι βρώμικο και ανοργάνωτο).
 • Πρόβλημα σε συζητήσεις στην τάξη και το να εκφράζει τις σκέψεις του / της φωναχτά
 • Άσχημα γράμματα κατά την γραφή.

Είναι σαφές ότι αν δώσουμε προσοχή στα αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού μας μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες εγκαίρως. Το να δώσουμε προσοχή στα αναπτυξιακά ορόσημα των νηπίων και των παιδών της προσχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικό γιατί η έγκαιρη ανίχνευση των αναπτυξιακών διαφορών μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη μιας μαθησιακής δυσκολίας και τα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρχές της ζωής των παιδιών μας μπορεί να είναι πιο εύκολο να διορθωθούν. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι μια αναπτυξιακή υστέρηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κάποιο σύμπτωμα μαθησιακής δυσκολίας μέχρι το παιδί σας να μεγαλώσει, αλλά αν το εντοπίσετε όταν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να κάνετε και μια πιο έγκαιρη παρέμβαση. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, οπότε αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό που πρέπει να κάνετε άμεσα είναι μια αξιολόγηση. Υπάρχουν αξιολογίσεις για οποιαδήποτε ηλικία και φύλο αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση η έγκαιρη αξιολόγιση, διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αυτή που θα φέρει πιο γρήγορα και πιο καλύτερα αποτελέσματα. Η αξιολόγιση δεν είναι φυσικά κάποια απλή υπόθεση που μπορεί να τη κάνει ο καθένας. Θα πρέπει να γίνεται πάντα από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας όπως ένα ψυχολόγο και μάλιστα κλινικό ψυχολόγο.

Προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά

Οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά ομαδοποιούνται ανάλογα με το σύνολο των δεξιοτήτων σχολικής περιόδου. Εάν το παιδί σας είναι στο σχολείο, τα είδη των μαθησιακών διαταραχών που είναι πιο εμφανή συνήθως περιστρέφονται γύρω από την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά.

Μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση (δυσλεξία)

Υπάρχουν δύο τύποι μαθησιακών δυσκολιών στην ανάγνωση. Προβλήματα στη βασική ανάγνωση που εμφανίζονται όταν υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ήχων των γραμμάτων και των λέξεων. Προβλήματα στην αναγνωστική κατανόηση έχουμε όταν υπάρχει αδυναμία στα παιδιά να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων, φράσεων και παραγράφων.

Σημάδια στην δυσκολία της ανάγνωσης περιλαμβάνουν προβλήματα με:

 • Αναγνώριση γραμμάτων και λέξεων.
 • Κατανόηση λέξεων και ιδεών.
 • Ταχύτητα ανάγνωσης και ευφράδεια.
 • Γενικές δεξιότητες και λεξιλόγιο.

Μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία)

Οι μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τα άλλα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του παιδιού. Η ικανότητα ενός παιδιού στα μαθηματικά επειρεάζεται διαφορετικά από κάποιο πρόβλημα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, ή την οπτική διαταραχή που ίσως έχει ή μια δυσκολία στην αλληλούχιση των πραγμάτων, απομνημόνευσης ή οργάνωσης. Ένα παιδί με μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά μπορεί να παιδεύεται με την απομνημόνευση και την οργάνωση των αριθμών, τα σύμβολα των πράξεων, και απλές πράξεις (όπως το 5 + 5 = 10 ή το 5 Χ 5 = 25). Τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα ενδέχεται επίσης να έχουν πρόβλημα με τις αρχές μέτρησης (όπως μετρώντας ανά 2 ή μετρώντας ανά 5) ή έχουν δυσκολία να λέει και να καταλαβαίνουν την ώρα.

Μαθησιακές δυσκολίες στη γραφή (δυσγραφία)

Οι μαθησιακές δυσκολίες στο γράψιμο μπορεί να περιλαμβάνουν τη φυσική πράξη της γραφής ή την ψυχική δραστηριότητα της κατανόησης και σύνθεσης πληροφοριών. Οι βασικές διαταραχές στην γραφή αναφέρονται σε σωματική δυσκολία σχηματισμού λέξεων και γραμμάτων. Δυσκολία στην εκφραστική γραφή υποδεικνύει την μεγάλη προσπάθεια να οργανώσει τις σκέψεις του σε χαρτί. Τα συμπτώματα της μαθησιακής δυσκολίας στον γραπτό λόγο περιστρέφονται γύρω από την πράξη της γραφής και περιλαμβάνουν προβλήματα με:

 • Καθαρό και συνεπές γράψημο.
 • Ακρίβεια στην αντιγραφή γραμμάτων και λέξεων.
 • Συνοχή στην ορθογραφία.
 • Οργάνωση και συνοχή στο γραπτό λογο.

Άλλοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών περιλαμβάνουν:

Η ανάγνωση, η γραφή και τα μαθηματικά δεν είναι οι μόνες δεξιότητες που επηρεάζονται από μαθησιακές δυσκολίες / διαταραχές. Άλλοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών σχετίζονται με τις δυσκολίες σε κινητικές ικανότητες (κίνηση και συντονισμός) που μπορεί να έχει το παιδί, την κατανόηση του προφορικού λόγου, την διάκριση μεταξύ των ήχων, και την ερμηνεία οπτικών πληροφοριών.

Μαθησιακές δυσκολίες που αφορούν κινητικές δεξιότητες (δυσπραξία)

Οι μαθησιακές δυσκολίες που αφορούν κινητικές δεξιότητες αναφέρονται σε προβλήματα σχετικά με την κίνηση και το συντονισμό είτε αφορούν λεπτές κινητικές ικανότητες όπως χειροτεχνία, γραφή, κ.α. ή γενικές κινητικές δεξιότητες όπως το τρέξιμο, το άλμα και γενικά κινητικές δεξιότητες που αφορούν αθλητικές δραστηριότητες και παιδικά παιχνίδια κίνησης. Η διαταραχή σε κινητικές δεξιότητες μερικές φορές αναφέρεται ως μια δραστηριότητα "εξόδου" που σημαίνει ότι αφορά την παραγωγή των πληροφοριών από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την τελική κίνηση. Για να εκτελέσουμε ένα άλμα, να γράψουμε ή ακόμη και να κόψουμε κάτι, ο εγκέφαλος μας πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα άκρα μας που θα ολοκληρώσουν τη κίνηση / δράση. Σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κάποια αναπηρία κινητικού συντονισμού μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με τις φυσικές ικανότητες που απαιτούν συντονισμό χεριού-ματιού, όπως κρατώντας ένα μολύβι, το κούμπωμα ενός πουκαμίσου ή και το δέσιμο των κορδωνιών του παπουτσιού.

Μαθησιακές δυσκολίες στη γλώσσα (αφασία / δυσφασία)

Οι μαθησιακές συσκολίες στην γλώσσα και την μάθηση περιλαμβάνουν την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει ή να παράγει προφορικό λόγο. Η γλώσσα θεωρείται επίσης δραστηριότητα παραγωγής επειδή απαιτεί οργάνωση των σκέψεων στον εγκέφαλο και απαιτεί την επιλογή των σωστών λέξεων για να εξηγήσει προφορικά κάτι ή να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο στο άμεσο ή έμεσο περιβάλλον του. Σημάδια μιας μαθησιακής δυσκολίας στην εκμάθηση της γλώσσας έχουν να κάνουν με γλωσσικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα του παιδιού να ξαναλέει μια ιστορία που μόλις έχει ακούσει, την ευφράδεια του λόγου του, καθώς και την ικανότητα να καταλαβαίνει το νόημα των λέξεων, τα μέρη του λόγου, οδηγίες, κλπ

Ακουστικά και οπτικά προβλήματα επεξεργασίας: Η σημασία των αυτιών και των ματιών (ακοή και όραση)

Τα μάτια και τα αυτιά είναι τα κύρια μέσα για την παροχή πληροφοριών στον εγκέφαλο, η διαδικασία αυτή μερικές φορές ονομάζεται "είσοδος" με αυτά αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Αν είτε τα μάτια ή τα αυτιά δεν λειτουργούν σωστά, η μάθηση μπορεί να έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως:

 1. Αδυναμία του παιδιού να διακρίνει λεπτές διαφορές στον ήχο, ή να ακούει ήχους σε λάθος ταχύτητα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να επαναλάβει τους ήχους και τις λέξεις και επομένως να μπορεί να κατανοήσει τις βασικές έννοιες της ανάγνωσης και της γραφής.
 2. Προβλήματα στην οπτική αντίληψη που μπορεί να περιλαμβάνει λεπτές διαφορές κάποιου σχήματος που μόλις είδε, να αντιστρέφει γράμματα ή αριθμούς, να παρακάμπτει λέξεις ή ολόκληρες γραμμές, να μην μπορεί να αντιληφθεί σωστά το βάθος ή την απόσταση, ή να έχει προβλήματα με το συντονισμό ματιού-χεριού. Σαφώς η οπτική αντίληψη μπορεί να επηρεάσει γενικές κινήσεις του παιδιού καθώς και λεπτές κινητικές δεξιότητες, την κατανόηση του γραπτού λόγου, και τις επιδόσεις του στα μαθηματικά.

Οι κοινοί τύποι των μαθησιακών δυσκολιών είναι:Τύποι μαθησιακών δυσκολιών - ψυχολόγος Θεσσαλονίκη Ευγενία Κυρέζη

 • Δυσλεξία.
 • Δυσκολία στην ανάγνωση
 • Προβλήματα στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία, την ομιλία.
 • Δυσαριθμησία
 • Δυσκολία με τα μαθηματικά.
 • Προβλήματα να εκτελέσει μαθηματικά προβλήματα.
 • Κατανόηση του χρόνου.
 • Χρήση και έννοια των χρημάτων.
 • Δυσγραφία.
 • Δυσκολία με το γράψιμο.
 • Προβλήματα με τη γραφή, την ορθογραφία, την οργάνωση των ιδεών.
 • Δυσπραξία.
 • Δυσκολία με λεπτές κινητικές ικανότητες.
 • Προβλήματα με το συντονισμό χεριού-ματιού, ισορροπία, επιδεξιότητα
 • Δυσφασία / Αφασία
 • Δυσκολία με τη γλώσσα.
 • Προβλήματα κατανόησης προφορικού λόγου.
 • Φτωχή κατανόηση ανάγνωσης.
 • Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας.
 • Δυσκολία στην αντίληψη διαφορών μεταξύ των ήχων.
 • Προβλήματα με την ανάγνωση, την κατανόηση, τη γλώσσα γενικότερα.
 • Διατραχή οπτικής επεξεργασίας.
 • Δυσκολία στην ερμηνεία οπτικών πληροφοριών
 • Προβλήματα στην ανάγνωση, τα μαθηματικά.
 • Προβλήματα κατανόησης χαρτών, διαγραμμάτων, συμβόλων, εικόνων.

Τα προβλήματα στο σχολείο δεν προέρχονται πάντα από μια μαθησιακή δυσκολία. Το άγχος, η κατάθλιψη, διάφορα στρεσογώνα γεγονότα, το συναισθηματικό τραύμα και άλλες ψυχικές διαταραχές ή παθήσεις που επηρεάζουν τη συγκέντρωση κάνουν τη μάθηση πολύ πιο δύσκολη. Επιπλέον, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και ο αυτισμός μερικές φορές συνυπάρχουν ή συγχέονται με μαθησιακές δυσκολίες. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ δεν θεωρείται ως μαθησιακή δυσκολία, σίγουρα μπορεί να διακόψει ή και να δυσκολέψει την μάθηση. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά έχουν προβλήματα ακόμη και να καθίσουν ήσυχα έστω και για λίγο, να είναι συγκετρωμένα, να ακολουθούν οδηγίες, να είναι οργανωμένα και να ολοκληρώσουν κάποια εργασία. Επομένως είναι φανερό ότι κάποιο παιδί που έχει ΔΕΠΥ είναι πολύ δύσκολο να μάθει και να προοδεύσει στο σχολείο. Ο αυτισμός και το σύνδρομο Asperger (άσπεργερ) μπορούν σε μεγάλο βαθμό να δυσκολέψουν ορισμένες ακαδημαϊκές δεξιότητες του παιδιού. Τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού μπορεί να έχουν πρόβλημα επικοινωνίας, προβλήματα να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος, προβλήματα στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, προβλήματα στο να κάνουν φίλους, και προβλήματα στο να μπορούν να κάνουν επαφή με τα μάτια.

Υπάρχει ελπίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες; Μπορεί ο εγκέφαλος να αλλάξει;

Πώς μπορεί η κατανόηση του εγκεφάλου να βοηθήσει στις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιο παιδί;
Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε χρησιμοποιώντας το παρακάτω παράδειγμα τηλεφωνικών γραμμών: Όπως και με τις τηλεφωνικες γραμμές η ελαττωματική καλωδίωση στον εγκέφαλο διαταράσσει την κανονική ροή επικοινωνίας και καθιστά δύσκολη την επεξεργασία των πληροφοριών. Αν οι τηλεφωνικές υπηρεσίες είχαν πρόβλημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, η τηλεφωνική εταιρεία θα μπορούσε να το διορθωσεί με την εκ νέου καλωδίωση των συνδέσεων. Ομοίως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες μάθησης, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αναδιοργανωθεί με τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Αυτές οι νέες συνδέσεις διευκολύνουν τις δεξιοτήτες, όπως την ανάγνωση και την γραφή που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με τις παλαιές συνδέσεις. Η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του εγκεφάλου, και μία σημαντική ανακάλυψη, που φέρνει νέα ελπίδα για μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές ονομάζεται νευροπλαστική. Η νευροπλαστική αναφέρεται στην φυσική ικανότητα του εγκεφάλου μας να αλλάζει. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να σχηματίσει νέες συνδέσεις και να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα ανταποκρινόμενος στην εμπειρία και τη μάθησή μας.

Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας έχω οδηγηθεί σε πρωτοποριακές νέες θεραπείες για τις μαθησιακές δυσκολίες που επωφελούνται από την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάξει. Στα παιδία αλλά και στου ενήλικες που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, χρησιμοποιώ στρατηγικές ασκήσεις εγκεφάλου για να εντοπίσω και να ενισχύσω αδύναμες γνωστικές περιοχές. Για παράδειγμα, για τα παιδιά που έχουν δυσκολία να διακρίνουν μεταξύ των διαφορετικών ήχων σε μια λέξη, χρησιμοποιώ μεθόδους και προγράμματα εκμάθησης ώστε να επιβραδύνουμε τους ήχους με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπορούν να τους καταλάβουν και έτσι να μπορώ να αυξήσω σταδιακά την ταχύτητα κατανόησής τους. Φυσικά εδώ παίζει μεγάλο ρόλο ή επανάληψη και η επιμονή αλλά πάνω απ' όλα η δυνατότητα συνεργασίας με το παιδί που επιτυνχάνεται με την αγάπη μου προς τα παιδιά, την εμπειρία μου με αυτά και το χάρισμα να είμαι πολύ φιλική, να έχω βαθιά αίσθηση φροντίδας, να εκπέμπω εμπιστοσύνη και να είμαι πολύ συνεργάσιμη με αυτά. Επειδή, η σωστή διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών δεν είναι κάτι απλό και μπορεί να μπερδευτεί και με άλλες ψυχικές διαταραχές, θα πρέπει να γίνει από κάποιον με γνώση και εμπειρία. Θα πρέπει ο ψυχολόγος να έχει κάνει πολλές σωστές διαγνώσεις και να έχει αντιμετωπίσει τις μαθησιακές δυσκολίες επιτυχώς.

Διάγνωση και ψυχολογικά τεστ που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές.

Η διάγνωση που αφορά μια μαθησιακή δυσκολία δεν είναι πάντα εύκολη. Μην υποθέσετε ότι ξέρετε ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα του παιδιού σας, ακόμη και αν τα συμπτώματα φαίνονται σαφή. Είναι σημαντικό το παιδί σας να εξεταστεί και να αξιολογηθεί από ένα εξειδικευμένο επαγγελματία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά και ο δάσκαλος ή ο γιατρός σας προσπαθεί να ελαχιστοποίησει τις ανησυχίες σας, θα πρέπει να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει "θα δούμε πως πάει και βλέποντας και κάνοντας" ή "μην ανησυχείτε γι 'αυτό", αν βλέπετε το παιδί σας να αγωνίζεται και να μην τα καταφέρνει κάντε κάτι τώρα. Ανεξάρτητα από το αν τα προβλήματα του παιδιού σας οφείλονται σε μια μαθησιακή δυσκολία, χρειάζεται παρέμβαση. Δεν μπορεί να κάνετε λάθος όταν ζητήσετε κάποια εξέταση και έχετε τον χρόνο να αναλάβετε δράση. Λάβετε υπόψη σας ότι η εξεύρεση κάποιου που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και κάποια προσπάθεια. Ακόμη και οι ειδικοί μπερδεύουν πολλές φορές τις μαθησιακές δυσκολίες με την διαταραχή ελλειματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και άλλες διαταραχές της συμπεριφοράς. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε περισσότερες από μια γνώμες και να δοκιμάσετε περισσότερους από έναν επαγγελματία. Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε υπομονετικοί, και να θυμάστε ότι δεν θα πάρετε πάντα σαφείς απαντήσεις. Προσπαθήστε να μην στοχεύσετε απλά στον καθορισμό της ετικέτας για τη διαταραχή του παιδιού σας. Αφήστε αυτό στους επαγγελματίες. Εστιάστε, στα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να υποστηρίξετε το παιδί σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά του με πρακτικούς τρόπους και με την βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου.

Η διαδικασία διάγνωσης και ελέγχου για τις μαθησιακές δυσκολίες

Η διάγνωση για μια μαθησιακή δυσκολία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει έλεγχο, λήψη ιστορικού και παρατήρηση από εκπαιδευμένο ειδικό ψυχολόγο. θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στη σημασία της ολοκλήρωσης στη μάθηση. Η ολοκλήρωση αναφέρεται στην κατανόηση των πληροφοριών που έχουν παραδοθεί στον εγκέφαλο, και περιλαμβάνει τρία στάδια: 1. Την αλληλουχία που είναι η τοποθέτηση των πληροφοριών στη σωστή σειρά. 2. Την αφαίρεση η οποία αφορά την κρίση και την αίσθηση των πληροφοριών. 3. Την οργάνωση, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του μυαλού να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να σχηματίσει πλήρεις σκέψεις. Κάθε ένα από τα τρία στάδια είναι σημαντικό και το παιδί σας μπορεί να έχει μια αδυναμία σε ένα ή το άλλο που προκαλεί μαθησιακή δυσκολία. Για παράδειγμα, στα μαθηματικά, αλληλουχία (η ικανότητα να βάλει τα πράγματα σε τάξη) είναι σημαντική για να μάθει να μετράει ή να κάνει τον πολλαπλασιασμό (καθώς και να μάθει το αλφάβητο ή τους μήνες του έτους). Ομοίως, η αφαίρεση και η οργάνωση είναι σημαντικά μέρη των πολυάριθμων εκπαιδευτικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Εάν κάποια εγκεφαλική δραστηριότητα δεν λειτουργεί σωστά, θα δημιουργήσει εμπόδιο στη μάθηση.

Πως μπορώ να σας βοηθήσω.Θεραπεία μαθησιακών δυσκολιών - ψυχολόγος Θεσσαλονίκη Ευγενία Κυρέζη

Όταν πρόκειται για μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρετε σαν γονιός τι πρέπει να κάνετε και που να βρείτε βοήθεια. Με την γνώση και εμπειρία μου μπορώ να δώσω λύση στην μαθησιακή δυσκολία του παιδιού σας. Θα συνεργαστώ με εσάς και το σχολείο του παιδιού σας γιατί έτσι θα μάθω από πρώτο χέρι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Φυσικά σε κάθε στάδιο θα υπάρχει στενή επίβλεψη της εκπαίδευσης του παιδιού σας. Θα δώσω ιδιαίτερη φροντίδα στις δυνάμεις του παιδιού σας. Ακόμα κι αν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν πρόβλημα σε μια περιοχή της μάθησης, μπορούν να υπερέχουν σε μια άλλη. Στόχος μου είναι τα ενδιαφέροντα και όνειρα του παιδιού σας. Βοηθώντας τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αναπτύξουν τα όνειρα τους και τις δυνάμεις τους, θα τους βοηθήσει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό πρόβλημα για τα παιδιά. Φανταστείτε να έχετε πρόβλημα με μια ικανότητά σας και για όλους τους φίλους σας να είναι κάτι απλό και εύκολο. Αυτό σας κάνει να ανησυχείτε για τον εαυτό σας και να νιώθετε αμηχανία μπροστά στην τάξη. Τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο απογοητευτικά για εξαιρετικά έξυπνα παιδιά που έχουν κάποια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να έχουν πρόβλημα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μπορούν να ελέγξουν τον θυμό τους, και μην καταλαβαίνουν κάποια πράγματα που τους λένε οι άλλοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες του παιδιού στην τάξη του αλλά και με τους συνομηλίκούς του. Τα καλά νέα είναι ότι, ως ψυχολόγος και φίλος του παιδιού, μπορώ να έχω ένα τεράστιο αντίκτυπο σε αυτούς τους τομείς. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες είναι οι πιο συνεπείς δείκτες επιτυχίας για όλα τα παιδιά, και αυτό περιλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αντισταθμίζουν οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων, στην επίτευξη των στόχων και την ευτυχία.

Είναι αλήθεια ότι οι μαθησιακές δυσκολίες, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση, και προβλήματα συμπεριφοράς. Μπορώ να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα, δημιουργώντας ένα ισχυρό σύστημα στήριξης του παιδιού σας με μαθησιακές δυσκολίες και βοηθώντας το να μάθει να εκφράζεται, να αντιμετωπίζει την απογοήτευση, και να εργάζεται μέσα από τις προκλήσεις που θα βρει στον δρόμο του. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του παιδιού σας ως άτομο, και όχι μόνο στην ακαδημαϊκή του πρόοδο, θα τον βοηθήσει και θα του διδάξει καλές συναισθηματικές συνήθειες που θέτουν την βάση για την επιτυχία σε όλη του τη ζωή.

Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών

Ο δρόμος προς τη θεραπεία των μαθησιακών δυσκολιών είναι τόσο συναρπαστικός όσο και κουραστικός, αλλά αυτό δεν θα μας σταματήσει να φτάσουμε στην ολοκλήρωση. Ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποια απογοήτευση προσπαθώντας να συνεργαστούμε με το παιδί σας, και μπορεί να φαίνεται σαν ένας ανηφορικός δρόμος και μια δύσκολη μάχη, όταν δεν έχετε τον ειδικό ψυχολόγο που χρειάζεστε δίπλα σας. Θα μάθουμε μαζί ποιές είναι οι συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες του και πως αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά του, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο σχολείο και στο κοινωνικό του περιβάλλον. Καθ' όλη τη διάρκεια το παιδί σας θα απολαμβάνει συναισθηματική υποστήριξη, ψυχική στήριξη που θα το γεμίσουν αυτοπεποίθηση και θα το ενδυναμώσουν για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και θα βγει νικητής!

Αν έχετε διαπιστώσει κάποιου είδους συμπτώματα στο παιδί σας που μπορεί να αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ενεργείστε άμεσα, μη το αφήνετε στην τύχη, επικοινωνήστε μαζί μου για να μάθετε περισσότερα και να βρείτε τον καλύτερο συνεργάτη για την μάχη στην μαθησιακή δυσκολία του παιδιού σας.

Επικοινωνία

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

ή

Γράψτε μου...

Τι γράψανε για μένα...

Ώρες Γραφείου

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 πμ - 09:00 μμ

Σάββατο

09:00 πμ - 02:00 μμ

Τηλέφωνα:

Τηλ: 2310 771 292

Κιν: 6977-931-287

Διεύθυνση:

Τριών Ιεραρχών 16

56224, Θεσσαλονίκη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Κάθε άτομο που βρίσκεται σε συνεδρίες με κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας θα πρέπει να είναι ενήλικας, να έχει δηλαδή συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί ή κάποιος έφηβος θα ήθελε να ξεκινήσει συνεδρίες μαζί μου θα πρέπει ο γονέας ή κηδεμόνας του να παραχωρήσει υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας ότι είναι ενήμερος και επιτρέπει στον ανήλικο γιο ή κόρη του να βρίσκεται σε συνεδρίες με ψυχολόγο είτε αυτές οι συνεδρίες γίνονται στο γραφείο μου είτε είναι συνεδρίες online.

Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online
Κλείστε ραντεβού με την Ψυχολόγο Online